Waarom je in Utrecht het jaar 1122 moet kennen

21 februari 2022

900 jaar Utrecht, gefeliciteerd!

Het jaar 1122 was het belangrijkste jaar in de geschiedenis van Utrecht. Op 2 juni kreeg Utrecht stadsrechten uit handen van de Duitse keizer Hendrik V. Een geschenk als dankbetuiging aan het dappere optreden van de Utrechtse bevolking.

Utrecht was vroeger onderdeel van het Duitse Keizerrijk. Het was een belangrijkste handelsstad en ook zeer geliefd bij de Duitse Keizers. Zij hadden dan ook een paleisje op het Domplein laten bouwen (paleis Lofen). Overblijfselen van dit paleis zijn nog altijd terug te vinden. Als je in café Walden (Domplein 16) afdaalt naar de kelder, kun je daar de vloer en pilaren van het paleis zien.

Sir Iain, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Naast een belangrijke handelsstad was Utrecht ook een kerkenstad. In Utrecht zetelde de bisschop en dat was een machtig man. Hij was niet alleen maar een religieus leider onder gezag van de paus. De bisschop regeerde ook in naam van de keizer, door wie hij was benoemd. De bisschop hief belasting, sprak recht en had een legertje. 


De Utrechtse bisschoppen regeerden over het Sticht. Een groot gebied dat de provincies Utrecht, Overijssel, Drenthe en een stuk van Groningen en Friesland omvatte. Tot het Sticht behoorden ook de Hanzesteden Zwolle, Deventer, Kampen en Zutphen. In de middeleeuwen waren dat, samen met Utrecht, de belangrijkste steden van Nederland.

Aan het begin van de 12e eeuw was in Utrecht bisschop Godebald de baas. Deze bisschop had grote plannen voor de economische ontwikkeling van de regio Utrecht. Godebald hield zich bezig met grootschalige ontginning van land, door het aanleggen van dijken, dammen en het graven van kanalen. Omdat de rivier de Krommerijn regelmatig buiten zijn oevers trad, wilde Godebald bij Wijk bij Duurstede een dam aanleggen. Het gebied langs de rivier kon vervolgens gebruikt worden als landbouwgrond en dat zou veel geld opleveren. Echter, de bouw van een dam zou de Krommerijn voor schepen minder goed bevaarbaar maken. Daarom wilde Godebald voor de scheepvaart een nieuw kanaal graven. Een kanaal dat de Oudegracht met de rivier de Rijn (Lek) verbond, de Vaartsche Rijn.

Het ambitieuze plan van Godebald was kostbaar en de Utrechtse schatkist niet voldoende gevuld. Om de kosten te dekken besloot Godebald de tolbelastingen te verhogen. Dit zette niet alleen kwaad bloed bij de handelaren, maar ook bij de inwoners van Utrecht die de prijzen zagen stijgen. Bisschop Godebald wilde schepen laten omvaren en de Utrechters voor de kosten laten opdraaien. De bevolking was niet blij.

In die periode van toenemende ontevredenheid onder de Utrechtse bevolking, speelde er een slepend conflict tussen de keizer en de paus. Het conflict ging over de vraag wie het recht had om bisschoppen te benoemen. Was dat de paus, omdat hij hoofd van de kerk was, of zou dit de keizer moeten zijn, die als vorst over het land heerste? Dit conflict beinvloedde de relatie tussen keizer Hendrik V en de Utrechtse bisschop Godebald. Hendrik V twijfelde aan de trouw van Godebald. Hij had het gevoel dat de bisschop de kant van de paus koos.

In de lente van 1122 verbleef keizer Hendrik V enige tijd in Utrecht. Hij wilde hier een rustig Pinksterfeest vieren, maar het liep allemaal anders. De spanning tussen (de soldaten van) Hendrik V en bisschop Godebald liep zo hoog op, dat het het escaleerde in een gevecht. ´ s Nachts raakten de soldaten van de keizer slaags met de diensttroepen van de bisschop. Er brak een kort maar hevig een gevecht uit waarbij enkele doden vielen. Door het tumult kreeg de Utrechtse bevolking al snel door wat er aan de hand was. Eensgezind kozen de inwoners de kant van de Keizer. Gewapend met geweren, stokken en rieken begaven de Utrechters zich richting het strijdtoneel. Al snel werd duidelijk dat de troepen van Godebald tegen deze overmacht niet waren opgewassen. De bisschop moest zich overgeven en werd gevangen genomen.

Als dank voor de steun van de Utrechtse bevolking, vaardigt Hendrik V op 2 juni 1122 een oorkonde uit. Utrecht mag een zelfstandig stadsbestuur oprichten, de inwoners krijgen vrijstelling van tolheffing, en de stad mag een eigen rechtbank instellen. Daarnaast mag Utrecht een stadsmuur aanleggen, zodat de stad zichzelf kan verdedigen. De gebeurtenissen in 1122 maakten van Utrecht een echte vestingsstad.

Tolsteegpoort-ledigerf-utrecht-stadsmuur

In de nasleep van het conflict besluit Hendrik V dat verstandig is bisschop Godebald weer vrij te laten. Hij mag bisschop blijven als hij boete doet. Zijn macht wordt door de uitgevaardigde stadsrechten stevig ingeperkt. Godebald laat uiteindelijk de Krommerijn wel afdammen, maar niet meer over de rug van de Utrechters. In 1122 wordt er begonnen met het graven van de Vaartsche Rijn, één van de oudste kanalen van Nederland. Door de ontginningen in het Krommerijngebied kon het als landbouwgrond gebruikt worden en staat het er nu vol met mooie burchten.


De stadsrechten die Utrecht in 1122 van de keizer kreeg, droegen bij aan de vorming van een Utrechtse identiteit en een democratisch bewustzijn. Het was een belangrijke stap naar een unieke vorm van zelfbestuur: de Utrechtse Gildendemocratie in 1304. Maar daarover in een volgende blog meer.

Lees ook mijn blog: 2000 jaar Utrecht in 2 minuten

Ein Blog über die 2.000-jährige Geschichte von Utrecht
13 november 2024
Ein Blog über die 2.000-jährige Geschichte von Utrecht.
Dijken zijn het fundament van Nederland. Samenwerking tussen bewoners was daarbij van levensbelang.
27 mei 2024
Over dijken, democratie en de rivier de Lek.
View of the river Lek
26 februari 2024
Building dikes to protect against floodings was essential to a prosperous life in The Netherlands. For this, the Dutch developed a cooperative system for effective watermanagement. Participation and democracy proved to be important pillars contributing to this vital task.
Sinterklaas
29 november 2023
De geschiedenis van de Klaaskerk, het Nicolaasklooster en Sinterklaas.
Sint-Maartensvlag van Utrecht
10 november 2023
Jaarlijks wordt SInt Maarten in Utrecht uitgebreid gevierd. In deze blog lees je waarom.
A river Vecht biketour is a must do in the Netherlands
16 oktober 2023
One of the most beautiful cycling routes in the Utrecht region follows the river Vecht. Each year I do a couple of biketours through this fascinating area. The whole Dutch history can be experienced in a nutshell while cycling through this lovely landscape.
Fietsinnovaties in Utrecht die mislukt zijn.
16 oktober 2023
Utrecht is een bijzonder fijne fietsstad. Toch gaat er weleens wat fout. In deze blog 5 innovaties voor de fiets die geen succes waren!
Utrecht Domtower
16 mei 2023
Visiting Utrecht you wonder: What are these cellars under the street filled with restaurants and bars? Why do people seem so relaxed and happy here?
The longest rainbow bike path in the world
16 mei 2023
Utrecht is a fantastic cycling city. It has been named the best cycling city in the world several times (2019 and 2022), based on the Global Bicycle Cities Index.
Regenboogfietspad Utrecht
16 mei 2023
Utrecht is een súper fietsstad. Zij is meerdere keren uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld (in 2019 en 2022), op basis van de Global Bicycle Cities Index.
Meer posts
Share by: