De meest democratische stad van Nederland

14 maart 2022

Deel I: De Utrechtse gemeenteraad en de gildendemocratie

Dat er deze week gemeenteraadsverkiezingen zijn weet u vast wel. Maar wist u dat Utrecht naast de leukste stad van het land, ook de bakermat van de Nederlandse democratie is? Deze blog beschrijft de unieke democratische geschiedenis van Utrecht. Deel 1 gaat over het ontstaan van de Utrechtse gemeenteraad en de hervorming tot een gildendemocratie.

In 1122 kreeg Utrecht uit stadsrechten uit handen van keizer Hendrik V. Dit betekende dat de stad zelf tol mocht heffen en deze niet aan de bisschop hoefde af te dragen. Daarnaast kon Utrecht een stadsmuur en singel aanleggen om zichzelf te verdedigen. Bovendien mocht er een eigen rechtspraak en stadsbestuur worden aangesteld.

De eerste raad

Na 1122 vormden schout en schepenen het stadsbestuur in Utrecht. De leden van het bestuur waren afkomstig uit kringen van Utrechtse geestelijken en rijke kooplieden. Maar al in 1196 werd er, naast het bestuur, een raad van 12 raadsmannen ingesteld. Deze raad, die waarschijnlijk ook bestond uit rijke kooplieden, werd ingeschakeld als er kwesties waren die niet onder de (kerkelijke) rechtspraak vielen. Daarmee heeft Utrecht de oudste raad van Nederland, en tevens de oudste van heel Noordwest Europa.

De Utrechtse gilden

De 13e en 14e eeuw waren een tijd van grote economische bloei voor Utrecht. De groei van de stad zorgde voor het ontstaan van een omvangrijke groep ambachtslieden en kleine handelaren. Deze middenklasse had zich verenigd in gilden en domineerde de lokale economie. Bekende Utrechtse gilden waren de zakkendragers, looiers, smeden en bijlhouwers, waarnaar hedendaagse straatnamen nog altijd verwijzen.


In de middeleeuwse maatschappij namen gilden een belangrijke plaats in. Gilden droegen zorg voor een degelijke beroepsopleiding en beroepsuitoefening. Zij fungeerden als een (financieel) vangnet bij ziekte en ongeval, bijvoorbeeld wanneer de kostwinner van een gezin kwam te overlijden. Ook in militair opzicht droegen gilden hun steentje bij. Elk gilde was verantwoordelijk voor de bemanning en het onderhoud van een deel van de stadsmuur die Utrecht omringde. Gilden vormden de ruggengraat van de stad.

Een Gildendemocratie

Ondanks de belangrijke rol die de gilden innamen, waren de leden uitgesloten van deelname aan het stadsbestuur. Utrecht had weliswaar een raad en bestuur, maar het waren de rijke kooplieden, adel en geestelijken die daar de dienst uitmaakten. De groei van de middenklasse in Utrecht en afname van het aantal kooplieden, deed de machtsbalans echter kantelen. Toen in 1304 de bisschop van Utrecht tijdens een veldtocht gevangen werd genomen, zagen de gilden hun kans schoon. Zij pleegden een machtsgreep en voerden politieke hervormingen door die werden vastgelegd in twee Utrechtse Gildenbrieven (1304 en 1341).

Gildenbrief-1304-Utrecht

Elk gilde koos twee vertegenwoordigers uit zijn midden. Tezamen vormden deze een college van 42 ´oudermannen´. Dit college bepaalde de samenstelling van de Raad. Jaarlijks wisselde de raad op 2 januari, de dag waarop Maria Lichtmis werd gevierd. De Raad benoemde op zijn beurt de rechterlijke macht. Het stadsbestuur werd samengesteld uit één burgermeester afkomstig uit de Raad, één burgermeester afkomstig uit de rechterlijke macht, en de twee voorzitters van het college van oudermannen (de vertegenwoordigers van de gilden).

In Utrecht ontstond op deze manier al vroeg in de geschiedenis een bestuursysteem dat gebaseerd was op representativiteit, en waar er sprake was van een scheiding (zij het beperkt) van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Het was een politiek systeem dat ervoor zorgde dat leden van het gilde invloed konden uitoefenen op het bestuur van de stad. Het gildensysteem was een vroege hervorming in de richting van een democratische samenleving en iets waar we in Utrecht trots op mogen zijn.


Lees meer over de eerste gemeentelijke democratische verkiezing in Nederland (1795) in een volgende blog.

Bronnen:

Slokker, N. (2009) Ruggengraat van de stedelijke samenleving: De rol van gilden in de stad Utrecht 1528-1818

NRC, Raad bestaat 800 jaar, 'een eeuwenlange worsteling met representativiteit'; Utrechtse raad zoekt naar achterban

Canon van Nederland: De eerste Utrechtse Gildenbrief

Het Utrechts Archief, permanente tentoonstelling

Ein Blog über die 2.000-jährige Geschichte von Utrecht
13 november 2024
Ein Blog über die 2.000-jährige Geschichte von Utrecht.
Dijken zijn het fundament van Nederland. Samenwerking tussen bewoners was daarbij van levensbelang.
27 mei 2024
Over dijken, democratie en de rivier de Lek.
View of the river Lek
26 februari 2024
Building dikes to protect against floodings was essential to a prosperous life in The Netherlands. For this, the Dutch developed a cooperative system for effective watermanagement. Participation and democracy proved to be important pillars contributing to this vital task.
Sinterklaas
29 november 2023
De geschiedenis van de Klaaskerk, het Nicolaasklooster en Sinterklaas.
Sint-Maartensvlag van Utrecht
10 november 2023
Jaarlijks wordt SInt Maarten in Utrecht uitgebreid gevierd. In deze blog lees je waarom.
A river Vecht biketour is a must do in the Netherlands
16 oktober 2023
One of the most beautiful cycling routes in the Utrecht region follows the river Vecht. Each year I do a couple of biketours through this fascinating area. The whole Dutch history can be experienced in a nutshell while cycling through this lovely landscape.
Utrecht Domtower
16 mei 2023
Visiting Utrecht you wonder: What are these cellars under the street filled with restaurants and bars? Why do people seem so relaxed and happy here?
The longest rainbow bike path in the world
16 mei 2023
Utrecht is a fantastic cycling city. It has been named the best cycling city in the world several times (2019 and 2022), based on the Global Bicycle Cities Index.
Regenboogfietspad Utrecht
16 mei 2023
Utrecht is een súper fietsstad. Zij is meerdere keren uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld (in 2019 en 2022), op basis van de Global Bicycle Cities Index.
Utrecht Domtoren
20 februari 2023
De waanzinnig interessante geschiedenis van Utrecht lees je hier in 2 minuten.
Meer posts
Share by: