Na Denemarken zijn we het beste fietsland ter wereld. Ook zijn wij het enige land ter wereld met meer fietsen dan inwoners. Met z'n allen hebben we ongeveer 23 miljoen fietsen waarvan 2,5 miljoen electrisch. Gemiddeld leggen we hiermee jaarlijks 880 kilometer per persoon af. Op het kaartje zien je de dichtheid van fietspaden in Europa.
De fiets past goed bij de gevoelens van vrijheid, gelijkheid en onafhankelijkheid, die sterk in onze cultuur aanwezig zijn. Zo heeft de introductie van de fiets een grote invloed gehad op de emancipatie van vrouwen. Daarnaast is een leuke anekdote dat voormalig premier Kok, de 'baas' van dit land, altijd graag op de fiets naar zijn werk ging. Een mooie illustratie van het gelijkheidsdenken. Wie je ook bent, iedereen fietst.
https://www.youtube.com/watch?v=ayPDlDi9Ug4
Van orgine was dit een vereniging voor fietsers. Kort daarna werd op de Maliebaan het eerste fietspad van Nederland aangelegd.
Op dit moment liggen de drie drukste fietspaden van Nederland allemaal in Utrecht. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg rustige straten en investeert de gemeente veel in fietsinfrastructuur. We hebben steeds meer fietsstraten waar de auto te gast is. En sinds vorig jaar staat in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld met plek voor 12.500 fietsen.
In 2010 had de Giro een etappe-aankomst in Utrecht. In 2015 startte de Tour de France hier. En voor 2020 stond de start van de Vuelta in Utrecht op de planning (maar deze ging helaas niet door). Utrecht is dus een fietsstad bij uitstek.
Ontdek Utrecht op fiets en boek een fietstoer met gids.
In het noorden, net buiten de stad, begint het plassengebied. Turfwinning zorgde voor een afwisselend landschap met vaarten, weilanden en plassen, met rietkragen omzoomd.
In het oosten ligt op fietsafstand het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er lopen mooie fietspaden door de bossen en langs heidevelden. Wielrenners rijden graag de heuveltjes op en af en er zijn ook veel mountainbikeroutes te vinden.
Ten zuiden van Utrecht ben je snel in het rivierenlandschap. Fiets de stad uit lang de Krommerijn en rij daarna verder over de Lekdijk. Het water geeft mooie vergezichten. In dit gebied zijn ook veel appel-, peer-, en kersenboeren te vinden.
Als je in het westen de stad uitrijdt kom je vrij gemakkelijk in het Groene Hart. Echt Nederlands landschap. Weilanden, slootjes, koeien en schapen. Vooral in de lente en zomer gonst het hier van leven.
Bekijk mijn fietsroutes en trek er zelf op uit. Of boek een fietstocht met gids door de stad of regio.
Bekijk de mooiste fietsroutes in de regio Utrecht. Alle bezienswaardigheden en pauzeplekken staan vermeld. U kunt ze downloaden of uitprinten.
Een twee kilometer lange strook van gitzwart asfalt. Daarnaast liggen grote bomvrije vliegtuig hangars waar nu kleine bedrijfsjes in gevestigd zijn. Bekijk mijn fietsroutes richting de Utrechtse Heuvelrug die allemaal over de voormalige vliegbasis Soesterberg komen. Een interessante plek om rond te fietsen.
Een van de leukste momenten op een fietstocht is om even te moeten afstappen... Om vervolgens jezelf met een mini-veerpontje naar de overkant van een rivier te trekken. Vlak voorbij Woerden is er een zelfbedieningspontje richting Zegveld. De overtocht is zo leuk dat je de neiging hebt nog een keer extra heen en weer te gaan. Kijk op de kaart op mijn pagina met fietsroutes voor de exacte locatie.
Een schitterend fietspad ligt vlak ten noorden van Utrecht bij de Breukeleveense plas. Daar moet je een klaphekje door om vervolgens op een onverhard pad midden door een natuurgebied te fietsen. Dit is echt genieten! De vele vogels en het uitzicht over het water maken dit een waar natuurparadijs. Op mijn pagina met fietsroutes naar de Vecht en plassengebied, komen er een aantal over dit mooie pad.
Fietsboot Vecht en Loosdrechtse Plassen
Een mooie aanvulling op een fietstocht is om een stukje met een boot te varen. Dit kan bijvoorbeeld langs de rivier de Vecht of over de Loosdrechtse Plassen, waar een fietsboot overheen pendelt. Er zijn verschillende op- en afstaplocaties. De opstaplocatie het dichtst bij Utrecht in de buurt is Oud-Zuilen.
Fietsboot Eem
Tussen Amersfoort en Spakenburg vaart de Eemlijn. Een fietsboot over de enige rivier die in Nederland ontspringt en weer uitmondt. Bekijk de website voor meer informatie.
Steptour
Bij Laag-Catharijne kun je goede fietsen huren. Zij hebben drie locaties in Utrecht waar je terecht kunt. Er zijn electrische fietsen te leen maar je kunt er ook terecht voor de aanschaf van een tweedehands fiets. Laag-Catharijne is niet duur en biedt een goede service.
Ook Utrecht Fietsen verhuurt rijwielen tegen een prima prijs. Er werkt klantvriendelijk personeel en je krijgt er goede service. Ze hebben ook goedkope tweedehands fietsen te koop.
Aan grote groepen levert fietsverhuur Utrecht op locatie. Er zijn bezorgkosten aan verbonden, maar voor grote groepen >20 personen is dit zeker aantrekkelijk.
Vanaf Utrecht Centraal Station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het Domplein. Buslijn 2 heeft een halte op het Domplein en doet er 8 minuten over vanaf het station. Op het Janskerkhof stoppen ook veel bussen. Deze halte ligt op 5 minuten lopen van het Domplein. Kijk op 9292.nl wat de snelste optie is.
Parkeren in het centrum
Op straat parkeren is duur en er zijn niet altijd vrije plekken. In de buurt van het Domplein liggen een aantal parkeergarage´s. Vooraf reserveren is vaak goedkoper.
Parkeergarage Springweg - Op 5 minuten lopen. Kosten: 2 euro per 25 minuten / 36,- dagkaart
Parkeergarage Hoog-Catharijne P1 - Op 10 minuten lopen.. Kosten: 0,50 cent per 9 minuten / 30,- voor een dagkaart
Park + Ride
P+R Westraven ligt ten zuiden van Utrecht langs de A12. Bij deze P+R kun je overstappen op de tram die je in 12 minuten naar Utrecht Centraal Station brengt. Parkeren kost 6,- per dag en is inclusief tramkaart voor 5 personen.
P+R Science Park
ligt aan de oostrand van Utrecht langs de A28. Bus 28 brengt je in 15 minuten naar het centrum. Voor het Domplein kun je uitstappen bij het Janskerkhof.