Januari zit erop en ik hoop dat iedereen zijn goede voornemens heeft kunnen waarmaken. Vorig jaar organiseerde ik voor het management team van een groot bedrijf een stadswandeling met als thema 'Meer balans in je leven’. In deze blog een beschrijving van die bijzondere rondleiding.
Balans in het leven ontstaat door in beweging te blijven. Balans is niet statisch maar een dynamisch evenwicht, een cyclus. Het is als fietsen; je pedalen snel genoeg laten ronddraaien, zodat je niet valt maar vooruitkomt. In balans is een baboesjka-poppetje dat continu naar het midden terugveert. Of een tol, die zichzelf al draaiende corrigeert en centreert. Een gebalanceerd leven is als de seizoenen, altijd in verandering, maar wel volgens een evenwichtig patroon.
Tijdens deze rondleiding over balans, gebruikte ik als metafoor de cyclus van een klok. Het telkens weer opnieuw doorlopen van deze cirkel is hoe we als mens in balans blijven en ons ontwikkelen.
Ieder persoon heeft een fase (of fasen) waar zijn of haar grootste talenten en vaardigheden liggen. Dit is waar je je het prettigst voelt. Tegelijkertijd hebben we vaak een negatief oordeel over personen met kwaliteiten in het tegenoverliggende deel van de cyclus.
Fase | Toestand | Kenmerken | Archetype |
---|---|---|---|
12 uur | Zijn | Stilte: 'weten' en gewaarzijn | Kind |
3 uur | Creëren | Dromen: inspireren en visualiseren | Kunstenaar |
6 uur | Handelen | Doen: organiseren en realiseren | Koopman/vrouw |
9 uur | Loslaten | Reflecteren: evalueren en integreren | Koning(in) |
Om in balans te blijven moeten alle fasen doorlopen worden. Echter, een risico van ergens goed in zijn en je zelfverzekerd voelen, is dat je aan een specifieke fase 'verslaafd' kan raken. Je blijft dan hangen in een bepaalde toestand en vergeet door te bewegen naar het volgende deel van de cyclus. Enkele voorbeelden:
De spirituele persoon die altijd op zoek is naar een diepere vorm van bewustzijn, neerkijkt op voelen en denken, en een afkeer heeft van plannen en presteren.
De creatieve geest die overstroomt van de goede ideeën, telkens weer een nieuw project opstart, maar deze uiteindelijk niet realiseert.
De projectmanager die steeds harder en efficiënter werkt, in de hoop dat de to-do-lijst leeg is voordat de burn-out toeslaat.
De criticus die alleen maar bezig is met healing en zelfreflectie, voortgestuwd door een oneindig aanbod aan zelfhulpboeken, therapievormen en dieetvoorschiften.
Tot zover het achterliggende framework. We begonnen de stadswandeling met een kop koffie en een potje Jenga in hotel-restaurant Bunk. Aansluitend deden we enkele spel- en ontspanningsoefeningen om uit het hoofd te stappen en te landen in het hier-en-nu. Daarna liepen we naar het Domplein.
Het Domplein is dé plek waar de geschiedenis van de stad Utrecht begon; het 12 uur moment. Bijna 2000 jaar geleden bouwden de Romeinen het castellum (fort) Trajectum op deze plek. Op het Domplein keer je letterlijk terug naar de eerste Utrechtse roots. De geschiedenis ligt daar stil en verborgen onder onze voeten.
Op het Domplein bezochten we de kelder van café Walden. In deze kelder zijn nog steeds de fundamenten, de vloer en pilaren van paleis Lofen zichtbaar. Dit was de plek waar keizers verbleven als zij de stad Utrecht bezochten. Door in die kelder onder het Domplein af te dalen, stap je letterljik terug in de tijd.
In de kelder las ik een oud verhaal voor over een jonge palmboom waarop een voorbijganger een steen legde. De last van de steen zorgde ervoor dat de kleine boom gedwongen werd diepe en sterke wortels te groeien. Later groeide deze palmboom uit tot de grootste en mooiste in de wijde omtrek (klik hier om het verhaal te lezen). Net als bij bomen, geven wortels ons als mens houvast en stevigheid. Zij vormen de basis voor gezonde groei.
Ken jij de geschiedenis van je voorouders?
Welke betekenis heeft je naam?
Welke last van vroeger heeft je sterk gemaakt?
Kun je omarmen wie je bent?
Vanaf het Domplein liepen we langs de Oudegracht in zuidelijke richting. De Oudegracht met zijn werven vormt de eeuwenoude levensader van de stad Utrecht. In de cyclus zijn we aangekomen op 3 uur. De fase van creativiteit en inspiratie.
Op de werf en in een kleine werfkelder is beeldhouwatelier De Moerbei gevestigd. Daar werken eigenaar Jules Enneking en Laura Kok in de buitenlucht aan beelden van hout en steen. Op deze bijzondere plek luisterden we naar het verhaal van de kunstenaars. We kregen hiermee een beeld van een beroep waar inspiratie en creativiteit een belangrijke plaats innemen.
Deze plek waar creatieve vormgeving centraal staat, vormt een bijzonder contrast met de uitdagingen waar de gemiddelde manager mee geconfronteerd
wordt. Creativiteit staat op gespannen voet met effectiviteit, planning en deadlines. Natuurlijk moeten kunstenaars ook plannen maken, oefenen en doorzetten. De cyclus moet doorlopen worden. Ook bij de werkplaats op de werf mislukken er projecten en verdwijnen er soms beelden in de gracht. Centraal in dit werk staat echter het creëren met hart en ziel.
Welke dromen had je als kind?
Zijn er momenten in je leven geweest waarop je opeens wist wat je wilde?
Op wie ben je jaloers en waarom?
Waar wordt je blij van?
We liepen verder naar het Agnietenklooster in de zuidelijke binnenstad. Dit klooster was lange tijd een ambachtsweeshuis. Een plek waar kinderen een beroep aangeleerd kregen. Hier stonden we stil bij de ‘doe-fase’ van 6 uur. Alles draait hier om actie en verantwoordelijkheid. Deze fase is waar we doelen proberen te bereiken door plannen en handelen. Een moment waar we in de huidige maatschappij veel tijd in doorbrengen.
Op het binnenterrein van het Agnietenklooster kregen we een mini-workshop van Karin Karis. Karin is oprichtster van Ki to Change en auteur van het boek ‘Je hoofd te lijf: van denken naar voelen’. In haar werk staat het verbeteren van veerkracht, stressbestendigheid en verbinding met jezelf en anderen centraal. In de fase van doen, deadlines en actie zitten we voornamelijk in ons hoofd. Daardoor negeren we de subtiele signalen van ons lichaam en verliezen het contact met onszelf (en met anderen).
Karin liet met behulp van enkele simpele oefeningen zien, dat een goede verbinding tussen hoofd en lichaam voor meer ontspanning zorgt en je tegelijkertijd sterker, betrouwbaarder en effectiever maakt. Herstel van de balans tussen hoofd en lichaam zorgt dat je beter kunt ontspannen, flexibeler wordt en dat de kans op een burn-out afneemt.
Welke gesprekken/situaties ga jij uit de weg en waarom?
Welke dingen doe je waar je lichaam eigenlijk ‘nee’ tegen zegt?
Op welke spanningsvolle momenten is het voor jou belangrijk om even rustig uit te ademen?
We liepen terug richting het centrum. Onderweg stopten we op het mooie Andreashof. Dit hofje was vroeger onderdeel van het Andreasklooster, het eerste katholieke ziekenhuis dat na de reformatie in Utrecht werd gebouwd. Op deze plek stonden we stil bij het 9 uur-moment, de fase van loslaten en overgave.
Het klooster is vernoemd naar de heilige Andreas, de eerste van de apostelen en broer van Petrus. Andreas werd net als Jezus veroordeeld tot dood door kruisiging. De apostel koos echter voor een diagonaal kruis, omdat hij zichzelf niet met Jezus wilde vergelijken. Toen Andreas naar het kruis werd geleid sprak hij tot zijn volgelingen: “Ik heb al lang naar dit gelukkige uur uitgekeken en heb dit al lang verwacht. Het kruis is ingezegend door het lichaam van Christus dat eraan heeft gehangen”.
Andreas verheugde zich op het einde. Het is misschien een extreem voorbeeld, maar loslaten vormde voor Andreas geen enkel probleem. Sterker nog, hij verheugde zich erop, ondanks de pijn die het met zich meebracht.
Zelfs toen de veroordeling, uit angst voor een volksopstand, werd ingetrokken, wilde Andreas aan het kruis blijven hangen om te sterven.
Hoe kun jij het beste ontspannen na een drukke werkdag?
Kun jij je eigen fouten vergeven?
Wat in je leven zou je meer mogen loslaten en wat heb je daarvoor nodig?
Waar ben je dankbaar voor?
Na de rondleiding was het tijd om afscheid te nemen van de groep. Voor mij persoonlijk was deze rondleiding een pittige uitdaging. Ik had te veel verhalen, plekken en thema’s ingepland. Begrenzing en loslaten is mijn uitdaging zeg maar. Maar op het eind was cirkel wel weer rond. Niet perfect rond, maar rond genoeg om in balans te blijven.
Gebruikte boeken
Radical Brilliance (2019)- Arjuna Ardagh
De Creatiespiraal (1998)- Marinus Knoope
Wortelen (2013)- Anselm Grun
Boek van de Levensmissie (2014)- Willlem Glaudemans
Je Hoofd te Lijf (2016) - Karin Karis
De Lichtheid van het Loslaten (2005) - Ruediger Dahlke
Mijn naam is Raphaël Klijn, stadsgids, en ik laat je met plezier de mooiste plekken in Utrecht zien. Het is mijn geboortestad en ik woon er nog altijd met heel veel plezier.
Ik heb een passie voor geschiedenis, inspirerende verhalen en fietsen. Utrecht vind ik oneindig mooi en interessant en deze liefde wil ik graag met je delen. Een rondleiding zal je verrassen en je leert de stad op heel nieuwe manier kennen.
* Als persoonlijke verhaal heb ik mijn ervaringen met Utrecht opgeschreven; hoe het was om in deze stad op te groeien in de jaren ´80 en ´90
Lees meer ->
Vanaf Utrecht Centraal Station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het Domplein. Buslijn 2 heeft een halte op het Domplein en doet er 8 minuten over vanaf het station. Op het Janskerkhof stoppen ook veel bussen. Deze halte ligt op 5 minuten lopen van het Domplein. Kijk op 9292.nl wat de snelste optie is.
Parkeren in het centrum
Op straat parkeren is duur en er zijn niet altijd vrije plekken. In de buurt van het Domplein liggen een aantal parkeergarage´s. Vooraf reserveren is vaak goedkoper.
Parkeergarage Springweg - Op 5 minuten lopen. Kosten: 2 euro per 25 minuten / 36,- dagkaart
Parkeergarage Hoog-Catharijne P1 - Op 10 minuten lopen.. Kosten: 0,50 cent per 9 minuten / 30,- voor een dagkaart
Park + Ride
P+R Westraven ligt ten zuiden van Utrecht langs de A12. Bij deze P+R kun je overstappen op de tram die je in 12 minuten naar Utrecht Centraal Station brengt. Parkeren kost 6,- per dag en is inclusief tramkaart voor 5 personen.
P+R Science Park
ligt aan de oostrand van Utrecht langs de A28. Bus 28 brengt je in 15 minuten naar het centrum. Voor het Domplein kun je uitstappen bij het Janskerkhof.