Duurzaam en circulair bouwen in Utrecht

nov. 28, 2022

Een fietstour langs innovatieve bouwprojecten

In het voorjaar van 2022 organiseerde ik voor Franse aannemers en woningcorporaties een rondleiding langs duurzame en innovatieve bouwprojecten. In Utrecht moet je voor innovatie en nieuwe bouwprojecten vooral buiten het oude stadscentrum zijn. De fietstocht startte daarom aan de Jaarbeurszijde van het Centraal Station, waar we meteen mooie voorbeelden te zien kregen van groen en circulair bouwen.

Circulair eten in The Green House

The Green House is een circulair restaurant in een grote glazen kas. De principes die zij hanteren zijn ´circulair werken´, ´lokaal produceren´, ´seizoensgebonden eten´, ´minder vlees´ en ´zo min mogelijk afval produceren´.


De glazen ramen waarvan het gebouw is gemaakt, zijn afkomstig van de voormalige nabijgelegen Knoopkazerne. Restaurant The Green House heeft zonnepanelen en een regenwaterbassin. In een voor het publiek toegankelijke kas, worden groenten en kruiden gekweekt. Van de overgebleven etensresten wordt compost gemaakt. Het meubilair in het restaurant is tweedehands en apparatuur is deels geleased. Het gebouw wordt na 15 jaar volledig gedemonteerd en op een andere plek weer opgebouwd.

The Green House Utrecht

Groen wonen in Wonderwoods

Aan de Jaarbeurszijde van het station is Wonderwoods in aanbouw. Het zijn twee groene woontorens naar ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Boeri kreeg wereldwijd veel aandacht door de bouw van twee met bomen beplante hoogbouw flats in Milaan. In Eindhoven staat sinds kort een soortgelijk ontwerp.


De twee toren van Wonderwoods worden 90 en 70 meter hoog. Omdat er in totaal 360 bomen op en rond de torens geplant gaan worden, wordt het ook wel een verticaal bos genoemd. Op de bouwschutting is afgebeeld hoe het gebouw eruit moet komen te zien. Hopelijk wordt het in het echt ook zo mooi.

Circulaire werkplekken op Het Hof van Cartesius

De strook grond tussen de Cartesiusweg en het treinspoor Utrecht-Amsterdam was lange tijd een leeg grasveld. Vijf jaar geleden vroeg de gemeente Utrecht haar inwoners om plannen in te dienen voor deze strook. Het winnende idee was een circuclair gebouwde werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers: Het Hof van Cartesius


Het Hof van Cartesius is een coöperatieve gemeenschap van kleine en creatieve ondernemers. Aan de leden wordt gevraagd actief bij te dragen, mee te denken en mee te beslissen over de ontwikkeling van de plek. Er is dan ook een grote diversiteit aan activiteiten te vinden; grafisch ontwerp,  natuureducatie voor kinderen, bamboe-design, duurzame schoenen en kleding, en een bouwmarkt met tweedehands producten.


De werkruimtes in Het Hof van Cartesius worden casco opgeleverd en door de ondernemers zelf afgebouwd met hergebruikte materialen. Het resultaat is een kleurrijk, verassend en inspirerend bedrijventerrein.

Samen bouwen en samenleven in De Kersentuin

In Leidsche Rijn ligt De Kersentuin. Een bijzondere buurt die door de bewoners zelf is opgezet en ingericht.


Bij het begin van de bouw van Leidsche Rijn heeft de gemeente Utrecht inwoners uitgenodigd om zelf plannen te maken voor een duurzame woonwijk. Daarop ontstond er in 1996 een initiatiefgroep voor een nieuw Centraal Wonen-initiatief in combinatie met een milieuvriendelijke woonwijk. Groen, duurzaam en sociaal zijn de kernwaarden die het fundament van de Kersentuin vormen.


Onder de noemer ´Collectief Particulier Opdrachtgeverschap´ hebben de bewoners van De Kersentuin bijna alles zelf gedaan: het ontwerpen van de wijk, het aansturen van architect, adviseurs en aannemers en het vinden van leveranciers van duurzame materialen. Daarbij kwamen de onderhandelingen met de gemeente en de intensieve samenwerking met woningcorporatie Portaal.


Omdat de pioneers van De Kersentuin een gemende wijk nastreven, is er een grote variëteit te vinden aan huur- en koopwoningen (94 stuks in totaal). Verder zijn er gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes voor vergaderingen en feesten. De bewoners van De Kersentuin bepaalden zelf hoe de buitenruimte werd ingericht. Er is veel groen op straat en de buurt heeft een kind-vriendelijk en auto-luw karakter. In totaal heeft het zeven jaar geduurd voordat de Kersentuin ´klaar´ was. De trotse buurtbewoners vertellen je graag over hun vruchtbare intiatief.

Modulair wonen op Kubuseiland

Kubuseiland is een bijzonder stukje Utrecht. Geïspireerd op het Rietveld-Schröderhuis staan op dit ´eiland´ in Leidsche Rijn alleen woningen met de vorm van een gelijkzijdige kubus (10 x 10 x 10, 9 x 9 x 9 etc.). Op dit Kubuseiland in Leidsche Rijn Utrecht zijn twee woningen gerealiseerd op basis van het innovatieve bouwsysteem BILT. Het zijn woningen die kunnen meegroeien (of meekrimpen) met de behoeften van de bewoners. Initiatiefnemer van dit nieuwe bouwsysteem is architect Hans Sluijmer.


Het idee achter het BILT-systeem is dat door het bouwen met circulaire modules, het ontwerpen van een eigen woning eenvoudiger en het bouwen sneller en goedkoper wordt. Op basis van standaard modules kan door de bewoners zelf een ontwerp voor een woning worden samengesteld.

De onderdelen van de woningen worden geprefabriceerd en op de bouwplaats geassembleerd. De de houten binnenwanden in de woning zijn makkelijk verplaatsbaar, zodat elke gewenste indeling mogelijk is. Bij veranderde woonwensen kan het huis eenvoudig worden vergroot of verkleind.


Door gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp leveren de huizen energie en zijn ze vrijwel onderhoudsvrij. De modules van het Bilt-systeem kunnen volledig worden hergebruikt door ze te verkopen aan andere gebruikers van hetzelfde systeem.

Een zonnepark op een flat in Overvecht

In de jaren ´70-wijk Overvecht zijn veel flats verouderd en slecht geïsoleerd. In de zomer is het in de woningen erg warm en in de winter erg koud. De flat aan de Henriëttedreef is eigendom van woningcorporatie Bo-Ex. Het flatgebouw met 58 sociale huurwoningen was dringend aan renovatie toe. Als een soort ´pilot-project´ heeft Bo-Ex er de eerste energieopwekkende hoogbouwflat van Europa van gemaakt.


De renovatie van het gebouw verliep relatief snel, omdat de nieuwe gevels van de woningen vooraf werden gefabriceerd. In een enkele dag konden deze worden geplaatst, zonder dat bewoners hoefden te verhuizen. Het systeem voor energieopwekking en het verwarmings- en ventilatiesysteem zijn in één bouwdeel bovenop het dak geplaatst. In totaal levert de flat meer energie op dan de bewoners verbruiken.

Flat Overvecht Zonnepanelen
View of the river Lek
26 feb., 2024
Building dikes to protect against floodings was essential to a prosperous life in The Netherlands. For this, the Dutch developed a cooperative system for effective watermanagement. Participation and democracy proved to be important pillars contributing to this vital task.
Sinterklaas
29 nov., 2023
De geschiedenis van de Klaaskerk, het Nicolaasklooster en Sinterklaas.
Sint-Maartensvlag van Utrecht
10 nov., 2023
Jaarlijks wordt SInt Maarten in Utrecht uitgebreid gevierd. In deze blog lees je waarom.
A river Vecht biketour is a must do in the Netherlands
16 okt., 2023
One of the most beautiful cycling routes in the Utrecht region follows the river Vecht. Each year I do a couple of biketours through this fascinating area. The whole Dutch history can be experienced in a nutshell while cycling through this lovely landscape.
Fietsinnovaties in Utrecht die mislukt zijn.
16 okt., 2023
Utrecht is een bijzonder fijne fietsstad. Toch gaat er weleens wat fout. In deze blog 5 innovaties voor de fiets die geen succes waren!
Utrecht Domtower
16 mei, 2023
Visiting Utrecht you wonder: What are these cellars under the street filled with restaurants and bars? Why do people seem so relaxed and happy here?
The longest rainbow bike path in the world
16 mei, 2023
Utrecht is a fantastic cycling city. It has been named the best cycling city in the world several times (2019 and 2022), based on the Global Bicycle Cities Index.
Regenboogfietspad Utrecht
16 mei, 2023
Utrecht is een súper fietsstad. Zij is meerdere keren uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld (in 2019 en 2022), op basis van de Global Bicycle Cities Index.
Utrecht Domtoren
20 feb., 2023
De waanzinnig interessante geschiedenis van Utrecht lees je hier in 2 minuten.
Balans-loopfiets-utrecht
01 feb., 2023
Vorig jaar organiseerde ik voor het management team van een groot bedrijf een stadswandeling met als thema ‘Balans’. In deze blog een beschrijving van die bijzondere rondleiding.
Meer posts
Share by: